maanantai 23. syyskuuta 2019

Mitä voisi vielä tehdä?

Netti on pullollaan vaikka mitä kikkoja, millä tulla raskaaksi ja vauvakuumeisena sitä tietenkin tulee testattua kaikki vähänkin mahdolliset keinot.

Itselläni on ollut sellainen olo, että kaikki mahdollinen on jo testattu. Tähän mennessä olen:

Tikuttanut ovulaation ajankohdan
Tieto ovulaation ajankohdasta auttaa ajoittamaan yhdynnät oikeaan aikaan. Tätä olen tehnyt lähes joka kuukausi vuoden 2018 alusta.

Mitannut aamulämpöjä
Ovulaatiotestit hieman korvaavat aamulämpöjen mittaamisen, mutta aamulämpöjä mittaamalla voi myös ennakoida ovulaation ajankohdan. Aamulämmöissä tapahtuu pieni notkahdus ennen ovulaatiota ja kun ovulaatio on tapahtunut niin lämpö nousee. Lämpö pysyy korkeammalla seuraaviin kuukautisiin asti. Itselleni sopi kuitenkin paremmin ovulaation tikuttaminen kuin lämpöjen mittaaminen joka aamu samaan aikaan ennen sängystä nousemista.

Akupunktio
Olen testannut myös akupunktiota, mutta luulen, että minulla kävi hieman huono tuuri akupunktio paikan valinnassa. Kokemuksena ihan hauska ja rentouttava, mutta hoito tuntui hintavalta verrattuna siihen, että minuun laitettiin muistaakseni vain 2 neulaa. Myös hoidon kesto oli aika vaihteleva ja taisin olla lyhimmillään vain 25 minuuttia hoidossa, mutta hinta oli kuitenkin sama kuin tunnin hoidon hinta. Varmasti kokeilemisen arvoista kuitenkin.

Painonpudotus
Ylipaino eikä kyllä alipainokaan ole hyväksi raskautta yrittävälle. Jos ylipainoa löytyy, kerrotaan, että jo 5-10 prosentin painon pudotuksella voisi olla vaikutus onnistua raskautumisessa. Itselläni oli ylipainoa kun aloimme yrittämään raskautta ja lihoinkin jossain vaiheessa hieman lisää. Nyt olen kuitenkin pudottanut painon normaalipainoindeksin sisälle. Kokonaispudotus minulle oli tuo 10 prosenttia laskettuna siitä, mitä olen painavimmillani painanut.

Kahvi
Yrityksen alkaessa olen vähentänyt kahvin juomista ja pyrkinyt pitämään määrän max. 2 kuppia päivässä. Kofeiinin käytöllä on todettu olevan vaikutus siihen, kuinka nopeasti raskaus alkaa ja liika kofeiini aiheuttaa myös keskenmenoriskiä. Tämän takia monessa paikassa suositellaan jättämään kahvin juonti juuri tuohon kahteen kupilliseen.

Alkoholi
Alkoholi ei todellakaan ole mikään terveystuote, joten ei ole kovin yllättävää ettei sen käyttö ole eduksi raskautta yrittävälle. Jotkut tutkimukset osoittavat, että jopa kohtuullisella alkoholin käytöllä voi olla negatiivinen vaikutus hedelmällisyyteen, mutta osa tutkimuksista taas kumoaa tämän väitteen. Joka tapauksessa hyödyllistä on, että alkoholia käyttää enintään kohtuudella. Itse olen pääsääntöisesti pidättäytynyt alkoholista piinapäivien aikana. Alkoholia en yleensäkään käytä erityisen paljon, mutta tietysti tähän yli kahteen vuoteen on mahtunut juhlia, joissa on tullut otettua lasillinen jos toinenkin.

Lääkkeet
Jotkut lääkkeet saattavat vaikeuttaa raskaaksi tuloa. Itselläni ei ole mitään reseptilääkkeitä käytössä eikä tällaisten käyttöä saakaan lopettaa ilman lääkärin määräystä. Esimerkiksi yleisesti käytetty ibuprofeeni on sellainen, jolla voi olla vaikutus ovulaatioon. Kun kävin hakemassa lähetettä lapsettomuushoitoihin, niin tällöin lääkäri neuvoi, että tätä kannattaisi vältellä koko kierron ajan, kun kerroin käyttäväni tätä kuukautiskipuihin kierron alussa. Muut lääkärit kyllä kumosivat tämä tiedon ja pitivät turvallisena ibuprofeenin käyttöä kierron alussa. Käytän ibuprofeenia edelleen kierron alussa, jos en kuukautiskipujen kanssa meinaa pärjätä. Kuukautisten loputtua tulee valittua toinen särkylääke, jos tarvetta ilmenee. Harvemmin onneksi tarvitsee särkylääkkeitä käyttää.

Raskausajan ruokavalio
Tämä nyt ei varsinaisesti auta raskaaksi tulemisessa, mutta turvaisi alkaneen raskauden. Tämän takia olen pyrkinyt noudattamaan rajoituksia piinapäivien aikana. Pannassa ovat tällöin esimerkiksi: sushi ja parmesaani.

Monivitamiini
Raskautta yrittävän on tärkeää saada monia eri vitamiineja ja erityisen tärkeää on valita valmiste, joka sisältää foolihappoa. Itse käytän raskaus ja imetys vitamiini valmistetta, mikä sisältää kätevästi välttämättömimmät vitamiinit.

Foolihappo
Foolihappo on ehkäpä tärkein, mitä kannattaa tankata jopa ennen raskauden yrittämistä, koska se turvaa sikiön kehitystä. Olen osassa kierroista syönyt foolihappoa myös monivitamiinin lisäksi.

DonaFerty (sisältää myo-inositolia)
Myo-inositoli edistää ovulaatiota ja painonhallintaa ja sen on todettu olevan hyödyllinen erityisesti PCOS:stä kärsiville naisille. Tuote tulee jauhepusseissa, jotka sekoitetaan veteen. Näitä olen käyttänyt useamassa kierrossa.

Sinkki
Sinkkiä suositellaan niin miehelle kuin naisella, koska sen mahdollisesti parantaa munasoluja sekä siittiöitä. Sinkkiä olemme molemmat miehen kanssa nauttineet säännöllisesti.

E-vitamiini / vehnänalkioöljy
Myös vehnänalkioöljyllä on todettu olevan hyvä vaikutus niin munasoluihin kuin siittiöihin. Olen käyttänyt vehnänalkioöljyä öljyn muodossa, mutta se ei ollut erityisen hyvää. Nyt olen ostanut tätä tabletti muodossa ja syödään tätä molemmat. Paljon helpompi käyttää eikä tarvitse miettiä, millä sen saa alas.

Maca-jauhe
Maca on superfoodia, joka voi tasoittaa hormonitasapainoa. Tästä syystä tämäkin sopii hyvin molemmille. Macan maku on hieman jännä ja vaatii totuttelua. Useampi kierto tuli tätäkin kokeiltua, mutta tämä on jäänyt toistaiseksi kaapin perällä.

Greippimehu
Greippimehu on varmaan yksi legendaarisimpi kikkoja lapsettomuuspalstoilta. Uskomuksen mukaan greippimehua pitäisi juoda kierron alusta ovulaatioon asti ja tämä paksuntaisi kohdun limakalvon mahdollisimman parhaaksi. Myös emättimen pH-arvoon tällä voi olla positiivinen vaikutus. Tutkittua tietoa greippimehun vaikutuksista ei kyllä taida olla, mutta eipä sen juomisesta haittaakaan ole. Testattu on, litroittain.

Bachkukka
Ensimmäisellä akupunktio käynnilläni sain mukaani mystisiä tippoja. Bachkukka tipat ovat eri kukista tehtyä kukkauutetta, jotka vaikuttavat mielentilaan ja tunteisiin. Akupunktiohoitoja sekoitti minulle uutteen energioihini perustuen. Testattu, mutta meni vähän turhan huuhaan puolelle.

Gelee Royale
Gelee Royale eli kuningatarhyytelö, jolla uskotaan olevan vaikutus hidastaa solujen ikääntymistä. Tätä on tullut myös kokeiltua useampi kierto. Nyt olen kuitenkin törmännyt useamman kerran tietoon, ettei näiden käyttö olisi kovin suotavaa ja ne voivat pahimmallaan sekoittaa hormonitoimintaa, joten nämä asetin itselleni jatkossa käyttökieltoon.

Lämpötyyny
Lämpötyynyä olen myös joissain kierroissa käyttänyt erityisesti kiinnittymisen aikaan. Lieneekö siitä apua vai ei, mutta ainakin hyvältä tuntuu.

Olisikohan siinä kaikkia?

Lista on mielestäni melkoinen ja luulin jo koittaneeni kaiken, mitä omin päin voi testailla. Siksi olikin ihanaa, että sain uusi ideoita "Projekti vauva" -kirjasta. Lämmin suositus muuten tästä kirjasta. Tästä sai valtavasti tietoa sekä koin itseni jotenkin todella ymmärretyksi.

Jos tämä kierto päättyy taas negatiiviseen, niin on lohduttavaa, jos voin edetä jollain "suunnitelmalla" sen ajan, kun jonotamme IVF:ään.

Oma villi ideani on syödä 1-2 kuukautta e-pillereitä. :D Kyllä luitte oikein ja tiedän että en tule raskaaksi e-pillereiden aikana. Minulla on vain sellainen tunne, että e-pillerit voivat tasoittaa monirakkulaisuuttani. Lääkäri tosin oli sitä mieltä, ettei 1 kuukausi pillereillä vielä tekisi mitään. Jos pää vain kestäisi, niin voisi toki yrittää sitä kahta kuukauttakin. Minulla on edelleen kaksi levyä pillereitä tallessa, joten tämä olisi kokeiluna helppo.

Tämän e-pilleri kokeilun jälkeen haluan ottaa kokeiluun Q10:n, mitä suositeltiin mainitsemassani kirjassa. Kirjassa suositellaan aloittamaan näiden napsiminen 3 kuukautta ennen IVF hoitoa, jolloin ne ehtivät vaikuttamaan munasolujen laatuun. Näiden kokeileminen on helppoa ja turvallista, ainoastaan vähän hintavaa, joten miksipä ei.

Kirjassa mainittiin myös erilaisista ruokavalioista, mitä noudattamalla voisi tutkimusten perusteella tulla helpommin raskaaksi. Tällainen ruokavalio on esimerkiksi välimerellinen ruokavalio. PCO:sta kärsiville naisille todettiin, että GI-dieetistä voisi olla apua raskautumiseen. Sain jotenkin uutta intoa kiinnittää enemmän huomiota terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon, kun sen vaikutuksesta muistutettiin kirjassa. Mahdollisesti lähden toista näistä noudattamaan. Välimerellinen ruokavalio olisi melko vaivaton noudattaa, mutta viinin juontia en tule kyllä aloittamaan osana ruokavaliota. :D

Kirjassa suositeltiin myös Gelee Roaylen pois jättämistä, minkä takia tulen nämä jättämään jatkossakin pois. Myös alkoholin käytön vähentämistä tai pois jättöä puollettiin, toki syystäkin. Erityisesti ennen IVF:ää olisi alkoholi hyvä jättää pois, joten eiköhän tässä kannattaisi ruveta tipattomalle tammikuun alusta eteenpäin. Tammikuussa tipattomalla oleminen onkin varmaan ainoa aika Suomessa, milloin juomattomuutta ei tarvitse enempää selitellä. Helmikuussa joutuukin sitten taas selittelemään, miksi ei juo.

Yksi kirjan vinkeistä oli myös kemikaalien välttäminen. Tämä ei varmasti olisi huono asia ihan ympäristönkään kannalta, mutta vaatii aiheeseen perehtymistä. Luonnonkosmetiikkaa on nykyään jo hyvin saatavilla, joten se olisi ehdottomasti asia mitä kannattaisi lähteä kokeilemaan. Ainakin jossain määrin. Kirjassa mainittiin myös, että hajusteettomien tuotteiden valitseminen on järkevää ja voisi olla itselleen hyväksi. Myös "turhien" tuotteiden käyttö kannattaa jättää pois, esim. kynsilakka ja hajuvesi. Tämän olen jo nyt tehnyt. Myös saippuan ja suihkusaippuan saa helposti vaihdettua vähintäänkin hajusteettomiin. Pikku hiljaa sitten muiden tuotteiden korvausta luonnonmukaisimpiin.

Muovi nousi myös tärkeäksi asiaksi. Kirjailija kertoi, että oli vaihtanut muovikulhot metallisiin, muovipullon lasipulloon ja eväsrasiat muovista lasiin. Tunnistan, että meillä on kotona paljon vanhoja muovikulhoja ja purkkeja, joista olisi jo aika luopua. Tämäkin olisi varmasti järkevä askel jo ihan ympäristönkin kannalta, vaihtaa muovituotteet lasiin ja metalliin.

Huh, sellaisia suunnitelmia ja ajatuksia sitten seuraaville kuukausille, jos nyt ei plussaa tipu. Kovin on ainakin oireetonta, joten parempi pitää katse tulevassa.

10 kommenttia:

  1. Kovasti kuulostaa tuo sinun lista samanlaiselta, mitä itsekin tein valmistautuessani ivf- hoitoon. Ajattelin silloin, että tehdään nyt kaikki sen asian eteen ja vaikka koskaan ei voi tietää, että mikä vaikuttaa mihin, niin todella hyvä olo oli ainakin itsellä terveellisen ruokavalion ansiosta ja juurikin tuon, että vaihdoin kaikki kosmetiikka tuotteet luonnollisiin tuotteisiin ja poistin maljon muovikuppeja ja pulloja pois käytöstä. Ja juuri niinkuin sanoit, niin ihan vaan jo ympäristönkin takia siitä tuli tosi hyvä fiilis itselle!

    Mä jätin kanssa sillon Geleet pois ja otin tille Q10 entsyymin, kylläkin vain 1kk ennen ivf hoitoa, koska meillä alkoi sillon hoidot ilman jonoja ja odotteluja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet kirjan asioista tunnistinkin, että olivat samoja, mistä olit myös maininnut. :) Mukavaa, kun löytyy edelleen asioita mitä voi tehdä, niin tulee olo, että asiat menevät jotenkin oikeaan suuntaan.

      Oliko sinulla jotain erityistä ruokavaliota mitä noudatit vai ihan yleisesti terveellistä ja monipuolista?

      Poista
    2. Kovasti silloin pähkäilin, että olisin aloittanut vähähiilihydraattisen ruokavalion myöskin yhden lapsettomuutta käsittelevän kirjan innostamana. Mutta sitten päädyin kuitenkin vain siihen, että söin yleisesti terveellisesti ja karsin ainoastaan lisätyn sokerin pois ruokavaliosta. Syön muutenkin suhteellisen terveellisesti lähinnä täysjyvä tuotteita ja kasvikset ja vihannekset kuuluvat päivittäiseen syömiseen, niin jotenkin se hiilihydraattien totaalinen pois jättäminen tuntui kovin typerältä. Ja koska harrastan kovasti liikuntaa, niin minua pelotti, että olisin alkanut laihtumaan liikaa ja sekään ei ole hyvä näissä asioissa! Minusta yleinen terveellinen ruokavalio omien tuntemusten mukaan on se paras vaihtoehto, ettei vaan jää dieetin takia sitten jotakin tärkeää ravintoainetta saamatta!

      Poista
    3. Samaa mieltä, mikään puutostila ei voi olla hyväksi. Melko varovaisesti meinaan itsekin tässä jatkaa. :)

      Poista
  2. Olen lukenut sun blogia jo vuodenvaihteesta ja viimein ajattelin kommentoida. Mäkin luin tuon kirjan ja pidin sitä hyvänä! Q10 minäkin harkitsen aloittavani, etenkin kun lapsettomuuslääkäri kysyessäni suositteli sitä tai/ja tuota myo-inositolia. Tsemppiä muutoksiin! Mennään jokseenkin samassa hoidonvaiheessa, itsellä toisen inssin piinapäivät menossa. Ajattelitko tehdä testiä jossain vaiheessa vai odotatko menkat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kun jätit kommentin :) No todella samassa tilanteessa mennään sitten. Missä dpo:ssa menet? Löytyykö oireita?

      Täällä aletaan olemaan piinapäivien lopussa ja ei ole kyllä enää luottoa onnistumiseen, kun oireita ei ole. Perjantaiksi odottelen menkkoja ja yleensä alkaa tiputtelemaan viimeistään edeltävä päivänä, niin lopputulosta tarvitsee tuskin kauan jännitellä. Jos ihmeen kaupalla perjantaina ei vielä vuotoa näkyisi, niin todennäköisesti silloin testaan. Meinaan nimittäin illalla lohduttautua sushilla, jos raskautta ei ole taaskaan alkanut, niin parempi olla varma.

      Tsemppiä piinapäiviin! :)

      Poista
  3. Kiitos! Tänään vasta dpo5 eli ei varmaan vielä vois tuntea oireita jos raskaus olis alkamassa. Vain pettymyksiä kokeneena en kyllä usko että voisi tärpätä. Itse olen kuitenkin hieman himotestaaja ja ajattelin jo dpo10-11 testata.
    Harmi jos ei näytä onnistuvan tästä inssistä, toisaalta hyvin moni on oireetonkin ihan alkuraskauden. Hyvä et oot löytäny tollasen lohduttautumiskeinon jos kp1 tulee.

    Ainiin liittyen postaukseesi, vaihdoin vasta muovisen juomapulloni lasiseen vaikka pidempään ollut mielessä vaihtaa. Sillä kuitenkin ehkä jotain merkitystä kun päivittäin käytän, tosin ei ehkä niin suurta et raskaus sillä alkais mutta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo ensimmäiset dpo:t ovat mielestäni parhaimpia, kun silloin ei tosiaan oireita pitäisikään olla. Dpo 8:n jälkeen huomaan, että mieli alkaa mennä alaspäin, kun oireita ei sitten taas ilmaantunutkaan. Toki voihan sitä olla raskaana ja olla oireeton, mutta omalla kohdalla en usko, että se menisi näin.

      Olen kyllä itsekin aikaisemmin kuulunut enemmän sinne himotestaajien puolelle, mutta nyt lopputulos pelottaa niin paljon, että elän toiveissa mahdollisimman pitkään.

      Varmasti hyvä muutos tuo juomapullon vaihtaminen. :) Ei sitä ikinä tiedä, mikä on just se puuttuva palanen. :)

      Peukut pystyyn meidän piinapäiville. :)

      Poista
  4. Mä käytin ivf kierrossa inositolia, Q10, sinkkiä, foolihappoa tupla-annoksella ja monivitamiiniä sekä lisänä vielä d-vitamiinia. Akupunktiota, lämpöä ja... 7 hedelmöittyneestä munasolusta kaikki kasvoi blastokystiksi asti. Sattumaa vai ei? en tiedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selvästi ei ainakaan haittaa :) Täytyy siis ehdottomasti pitäytyä tässä suunnitelmassa. :)

      Kuinka paljon käytit Q10 per päivä?

      Poista