maanantai 10. syyskuuta 2018

Munatorvien aukiolotutkimus


No niin, nyt on aukkarikin hoidettu. Olin kyllä tyytyväinen, että aika oli heti maanantai aamuna, niin ei ehtinyt koko päivää jännitellä. Saati että olisi ollut myöhemmin tällä viikolla. Viikonloppu meni niin hujauksessa etten ehtinyt luomaan kauhuskenaarioita itse tutkimuksesta tai sen tuloksesta.

Itse tutkimus ei ollut erityisen paha, vähän epämukava, mutta tuntemukset oli verrattavissa menkkakipuihin. Tuntia ennen otin 1g panadolia kuten käskettiin ja jalkaani laitoin pikkarit joihin saisi sitten siteen. Tämän kummempaa valmistautumista ei tarvittu.

Ensin ultrattiin lähtötilanne ja kyselin vähän kohdun muodon vaikutuksesta, kun samainen lääkäri mainitsi aikaisemmin, että kohtuni on hieman sydämen mallinen. Kuitenkaan tällä ei pitäisi olla erityistä vaikutusta, kunhan minkäänlaista väliseinää ei olisi. Sellaista ei löytynyt ja kohtuni sai hyväksyttävän arvion. Samoin myös limakalvon paksuus oli hyvä. Folleja löytyi molemmilta puolilta yksi 17mm kokoinen, hups. Eli tässä kierrossa olisi kaksosraskauden ”riski”. Lääkärin mukaan tämä on lääketieteellisesti ihan tavoitteellinen tilanne ja ilmeisesti inssissä vain yksi folli olisi ”epäonnistunut”. Nooh eiköhän tämä kierto hyödynnetä ihan normaalisti, vaikka vähän  lisäjännitystä tuokin. Toki myös suuremman onnistumisen mahdollisuuden, kuten lääkäri muistutti. Keskiviikoksi voisi sitten odotella ovisplussaa.

Sitten aloitettiin itse tutkimus. Katetri sisään ja sen päässä oleva ballonki täytettiin. Tämä aiheutti ihan samanlaisen ”kivun” kuin mitä menkoista tulee. Eli ei mitään sellaista mistä ei selviytyisi. Ensin katsottiin toinen puoli ja ilmeisesti aukiolo oli selvä. Lääkäri yritti näyttää ultranäytöltä minkälainen valkoinen värinä oli nestettä. Taisin nähdä lopulta oikean kohdan. Sitten siirryttiin toiselle puolelle ja lääkäri ehti todeta, että tuollakin näkyy liikettä. Siinä vaiheessa huomasin että reiteni tärisivät ihan kuin urheilusuorituksen jälkeen ja ne tuntuivat olevan ihan maitohapoilla. Sanoin tästä ja lääkäri totesi että munasarjat alkoivat vissiin kramppaamaan mikä vei näkyvyyden toisen munasarjan puolelta. Eli tämä puoli jäi vähän kesken. Lääkäri sanoi kuitenkin ehtineensä nähdä väreilyn ja ilmeisesti olisi epätodennäköistä että toinen olisi auki ja toinen kiinni, joten varma oletus oli että molemmat ovat auki. Onneksi tuo kramppi tuli vasta lopussa, kun sellainen voi iskeä heti tutkimuksen alussa, jolloin tutkimus ei meinaa onnistua. Tuo kramppi ei siis sattunut, vaan ihan kuin olisi urheilut hulluna. Menkkajuiliminenkin oli ohi jo tunnin jälkeen tutkimuksesta, joten siltäkään osin ei paha. Pientä verenvuotoa on havaittavissa, mutta vielä ei ole ehtinyt kunnolla suolavettä hulahtaa. Sitä saa vielä jännitellä, milloin se poistuu.

Krampista huolimatta meinaan huokaista nyt helpotuksesta ja uskoa, että molemmat puolet ovat auki. Lääkäri mainitsi, että ei olisi ensimmäinen kerta, jos tämän tutkimuksen jälkeen alkaisi raskaus. Hieman kyllä odotukset nousivat, vaikka tuosta olikin lukenut aikaisemmin. Niin jännittävää. J

Tämän jälkeen seuraava askel olisi sitten siemennestenäyte, johon pitäisi mies ylipuhua. Välillä tuntuu, että olisi sinne helpostikin lähdössä, kun tulokset olisi mielenkiintoista tietää. Silti vähän luulen, että jonkinlainen keskustelua asiasta käydään. Jotenkin tämä tulos jännittää kyllä itseänikin eniten, kun itseeni kohdistuviin ongelmiin tuntuu olevan kuitenkin paljon ratkaisuja ja olen valmiimpi edistämään tätä asiaa. Tuo lääketieteen sekoittaminen tähän projektiin tuntuu kauhistuttavan miestä. Ymmärrän sen kyllä täysin, kun kauhistuttaa se itseänikin. Varsinkin kun lääkäri otti puheeksi, että siemennestenäytteen tuloksen mukaisesti voisi sitten miettiä inssiä tai IVF:ää. Rukoilen, että selvittäisiin ilman näitä vaihtoehtoja, mutta kai siihenkin täytyy alkaa henkisesti varautua. Voi kun tämä aukkari toisi meille tarvittavan avun onnistumiseen.

Kyselin myös buranan käytöstä kp 1-2 ja tämä lääkäri ei nähnyt siinä mitään riskiä. Hänen mukaansa voi kuukautisten alussa käyttää buranaa täysin huoletta. Eipä tarvitse siitäkään stressata.

Nyt vain sitten odotellaan ovista ja toivotaan, et saadaan ajoitettua oikeaan kohtaan. J
Peukut pystyyn!

-Emma

2 kommenttia:

  1. Minulle on sanottu, että ovulaation induktiossa ja inseminaatiossa tavoite on saada yksi follikkeli kypsymään ja kaksi puolestaan on "vielä hyväksyttävä" määrä. Kolmeahan ei sitten enää sallitakaan. Pidän peukkuja, että nyt plussatuulet puhaltaisi teille! Itsellänihän ekassa hoidossa kypsyi kaksi follikkelia, joista toinen sitten hedelmöittyi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, olipa sitten eri mieltä tämä lääkäri asiasta. No ainakin kannusti kovasti ottamaan ilon irti tästä kerrasta. :) kiva kuulla, että teille kaksi follikkelia toi toivotun tuloksen. Saa nähdä kuinka meidän käy :) kiitos plussatuuli toivotuksista <3 Paljon onnea myös teidän yritykseen <3

      Poista