tiistai 7. elokuuta 2018

Verikoe

Kävin viime viikolla niissä verikokeissa ja tarkoitus oli ottaa ihan perusverenkuva. Olin kyllä taas niin tietämätön, etteihän tuollaiseen kuulu tietysti mikään raskaushormonin mittaus. Lopputuloksenhan tiedän jo tietenkin, mutta olisi vain kiinnostanut, että olisiko mitään heilaudusta tapahtunut arvossa. Voi olla, että tämä maalaisjärkeily menee jälleen aivan penkin alle, mutta odotin saavani jotain osviittaa siitä, että yrittääkö kehoni edes raskautua, joka kuukausi. Todennäköisesti mitään ei olisi arvoissa nähtävissä, vaikka jotain pientä keho yrittäisikin. Haluaisin varmistuksen, että munasoluni irtoavat oikein joka kuukausi, mutta eiköhän tämäkin selvitetä sitten ihan eri tavalla. Olin taas turhaan toiveikas, että tästä olisi voinut saada jotain arvokasta lisätietoa omasta kehosta.

Toinen asia mikä jäi harmittamaan olivat rautavarastot. Etukäteen olin vielä kysynyt, että katsotaanhan myös rautavarastoarvot ja näin oli kuulemma lähetteeseen kirjattu. No eipä niitä oltu mitattu, kun hemoglobiini (136) oli kunnossa ja ilmeisesti punasolut olivat myös jees. Harmittaa, kun yksityinen gynekologi mainitsi, että nämä kannattaisi tarkistaa, koska alhaisilla rauta-arvoilla voi olla yhteys raskautumiseen ja hänen mukaansa hemoglobiini voi silti olla kunnossa, vaikka rautavarastot olisivat alhaiset. Tämän tulokset soittaneen lääkärin mielestä rautavarastot arvot olivat selvästi ihan höpöhöpöä ja piti niiden mittailua ”muoti-ilmiönä”. Ei ole mitään järkeä mitata niitä terveeltä aikuiselta. Huoh! En siis kertonut, että yritämme raskautta, kun ei se näin jälkikäteen olisi auttanut. No eipä selvinnyt sitten sekään. Ei nyt viitsi varmuuden vuoksi ruveta rautalisiä syömään. Ehkä vähän pinaattia voisi kuitenkin syödä. :D

Onneksi kuitenkin kaikki mitatut arvot olivat täysin viitearvoissa ja lääkäri totesi, että ”priimaa on”. :D Eli ei ainakaan mitään huolestuttavaa löytynyt tätä kautta.

Vihaan yli kaiken verikokeita niin olisi ollut kiva, jos olisivat kerralla suostuneet testaamaan kaiken. Kilpirauhasen vaikutuksesta raskautumiseen on ollut myös paljon puhetta ja tätäkään ei nyt poissuljettu. Sen kyllä tiesin etukäteen, ettei sitä lähetteeseen kirjattu. Ei minulla siis ole mitään anemiaan tai kilpirauhasen toimintaan viittaavia oireita, mutta olisi ollut kiva sulkea ne pois vaihtoehtojen joukosta. No ne ilmeisesti katsotaan ensimmäisenä sitten kunnallakin, jos hakeudutaan sinne hoitoihin. Nopeasti tulee kuitenkin lompakko vastaan tuolla yksityisellä, joten eiköhän sinne ole kohta aika siirtyä.

Miehen kanssa puhuttiin, että milloin olisi aika hakeutua kunnalle lapsettomuushoitoihin. Oletan, että jonkinlaista jonoa siellä kuitenkin on, niin tavallaan tekisi mieli heti mennä jonoon. Onhan meillä kuitenkin yli vuosi yritystä takana, joten sen suhteen ei ole ongelmaa. Toisaalta haluaisin vielä katsoa rauhassa kaksi Letrozol kiertoa. Tosin tiedän, että sitten harmittaa todella paljon, jos tämänkin jälkeen ollaan ilman plussaa ja sitten joudutaan vielä muutaman kuukauden jonoihin. Mies oli sitä mieltä, että minä saan päättää, milloin on oikea hetki hakeutua hoitoihin kunnalle. Harmi, etten vain osaa päättää. :D

Te jotka olette käyneet kunnalla lapsettomuuteen liittyen, niin onko ensimmäisellä lääkärikäynnillä ollut välttämätöntä, että molemmat ovat paikalla? Miehen työn kannalta on nimittäin välillä hankalaa järjestää tällaisia ja mieluummin ottaisi vapaata sitten, kun varmasti hänen läsnäoloa tarvitaan. Taustatiedot kuitenkin löytyy koneelta ja minä ne kuitenkin osaan paremmin kertoa. :D

On vain niin helppoa käydä tuolla yksityisellä, kun ajat saa itselle sopivasti ja tuntuu, että ovat eri tavalla kiinnostuneita potilaasta. No kai sillä rahalla pitääkin siltä tuntua. :D Tässä riittääkin pohdittavaa…

Mutta eipä ainakaan mitään huolestuttavia uutisia tullut verikokeista, joten pitäisi varmaan vain iloita näistä. :D

Alkaa mielikin vähän kohoamaan, kun menkat alkavat olemaan kärvistelty.

-Emma

4 kommenttia:

  1. Heippa taas! Jos haluat edelleen yrittää "luomuna", mutta haluat tietoa hedelmällisyydestä, niin yksityisiä labrojakin on, esim. Synlab on melko edullinen ja toimii useissa kunnissa. Niissä voit otattaa mielesi mukaan lähes mitä vain labrakokeita itseltäsi. Itse olen mittauttanut juurikin Ferrit-arvon ja PRL-arvon. LH ja FSH tietysti kertovat munasolun kehittymisestä eniten, mutta labran näytteenoton ajoituksessa suhteessa kiertoon pitää olla tarkkana ja tulkita viitearvot sen mukaan. TSH + T4V ja myös keliakia kannattaa pahuuttaan tarkistaa, mikäli sinulta ei ole otettu vielä. Joskus keliakia voi olla niin lieväoireinen, ettei sitä osata epäillä ja kuitenkin se saattaa piiliä lapsettomuuden taustalla. Esim. Huslabilla on kattava nettitietokanta labrakokeista ja viitearvoista, joiden pohjalta voi itse (yrittää) arvoja tulkita. Tietysti varminta on hoitavan lääkärin kanssa yhteistuumin otattaa arvoja ja saada ammattimainen tulkinta, sinulla vissiin olikin yksityinen lääkärikontakti? Itse esimerkiksi kuitenkin tahdon saada tietoa hedelmällisyydestäni, mutta kun en kerran vielä ole edes laittant sitä käytännön testiin niin varsinaisesti lapsettomuustutkimuksissa ei olisi järjenhiventä. Siksi olen otattanut näitä arvoja "omaksi tiedoksi" raskaudensuunnittelua ajatellen. Miehenikin tosiaan tarkastutti spermansa laadun ihan vaan omaksi ilokseen. :D 90e taisi pelkkä siemennesteanalyysi olla yksityisellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava vinkki, kiitos! Täytyypä ottaa harkintaan, että kävisin nuo ottamassa. Lääkärikontakti kyllä löytyy ja hänen kanssa olisikin näitä hyvä yhdessä katsoa. Tällä yksityisellä gynellä on turhan kallista testit ottaa, niin olisi kyllä hyvä käydä ne muualla ottamassa. Olisi kyllä hyödyllistä, et nuo arvot olisi tiedossa ennen kuin seuraavan kerran hänen vastaanotolle menisin.

      Hyvä, että mainitsin tuon keliakiankin. Olisi hyvä tässä vaiheessa poissulkea kaikki vaihtoehtoja, jotka voivat vaikuttaa meidän tilaan.

      Poista
  2. Suosittelen lähetteen hakemista jo kunnalliselle puolella lapsettomuushoitoihin kun aina siinä hoitojen etenemisessä kestää kuitenkin kun pitää edetä kierron mukaan ja voi olla jonoa yms. Ainakin itse olen tosi tyytyväinen että mentiin heti hoitoihin, koska kyllä siinä äkkiä vierähti kuukausia kun tehtiin selvittelyjä ja kokeiltiin löytää sopivaa lääkeannosta jne. Toki sulla jo paljon tehty yksityisellä mutta silti, yritystä kuitenkin yli vuosi joten ei se lisäodottelu ole enää kivaa. Niin ja meillä piti olla ensikäynnillä mies mukana mutta sen jälkeen suurin osa käynneistä oli vaan mulle. Ja ne soitti sieltä ja ehdotti muutamaa aikaa ensikäynniksi joista sai valita :) Muistan että itsekin vähän toppuuttelin silloin että meniskö vielä kuitenkaan jos vaikka tärppäisi ilmankin mutta tosiaan jälkikäteen ajateltuna oon tyytyväinen että mentiin heti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on niin totta! Tämä odottelu ja ajan tuhlaus kun tässä juuri turhauttaakin. Tulin tuohon samaan tulokseen viime kirjoittelun jälkeen ja askel on otettu nyt siihen suuntaan. Kirjoittelen siitä erikseen tarkemmin :)
      Kiitos kannustuksesta oli varmasti oikein lähteä hoitamaan asiaa vihdoin eteenpäin. Ei kunnalla kuitenkaan hetkessä tapahdu mitään.

      Voimia odotukseen <3

      Poista