maanantai 2. maaliskuuta 2020

Akupunktion toinen mahdollisuus

Viime postauksessa hehkuin toiveikkuutta ja intoa, mutta fiilis ehtiä tässä jo latistua.

Kävin noin vuosi sitten ensimmäisen kerran akupunktiossa ja lopetin sen, kun tuli hieman huijattu olo, kun hoito kesti välillä 25 minuuttia ja hoitoon kuului kaksi neulaa. Toki kun ei ollut muuallakaan käynyt, oli vaikea arvioida mikä on normaalia ja mikä ei. Muiden kokemuksiin verrattuna hoito ei vaikuttanut kuitenkaan tyypilliseltä.

Akupunktio osana IVF:ää on tuntunut monelle toimivan, joten ajattelin, että se voisi olla hyvä tuki myös meille. Valitsinkin nyt paikan, mistä olin lukenut muiden hyviä kokemuksia. Hei mitä menetettävää olisi?

Suuntasin akupunktioon ja minut otti vastaan kaksi henkilöä. Minut ohjattiin pieneen huoneeseen ja sain riisua itseni pikkareille ja t-paidalle. Tämän jälkeen minut peiteltiin lämpimästi. Peittoja nosteltiin ja neuloja laitettiin jalkapöytään, sääriin, vatsaan, käsiin ja päähän. Neulojen määrää en nähnyt, mutta veikkaan että niitä oli reippaasti yli 10. Tämän jälkeen minut jätettiin huoneeseen ja sanottiin, että voin nukkua. Olo oli todella rentoutunut ja lämmin, vaikka viereisien "seinien" takaa kuului äänet todella hyvin. Hieman häiritsi kertoa tuloni syy, koska seinät ovat paperi ja asiani ei todellakaan jäänyt vain minun ja hoitajan tietoon.

Kun minä nautiskelin akupunktion rentouttavasta vaikutuksesta, ihmettelin viereisestä huoneesta kuuluvia ääniä. Hierontapöydän ryskettä ja ääntä joka oli ihan kuin nyrkeillä hakattaisiin. Tältä äänet ainakin kuulostivat. Noin 45 minuutin jälkeen tultiin neulat ottamaan pois ja sai käydä vessassa. Tämän jälkeen pyydettiin käymään hierontapöydälle perus hieronta-asentoon. Tästä alkoikin kova käsittely. Jalkoja vielä siveltiin ihan ok, mutta kun selkään päästiin niin tuntui välillä kun selkääni olisi käsitelty juustoraastimella. Tämän lajin nimi on ilmeisesti Guasha.

Tämän jälkeen seurasi ilmeisesti kiinalainen hieronta, jolloin selvisi mistä naapurihuoneen natina ja hakkausäänet kuuluivat. Hieronta tuntui lähinnä hakkaamisella ja suurimmaksi osaksi tuntui todella pahalta. Erityisesti kainalon ja selän välissä oleva alue on minussa tosi herkkä, niin sen murjominen otti todella kipeää. Tämän jälkeen sain kokea vielä kuivakuppauksen. Kuivakuppaus alkoi pyllystäni ja se nipisti ikävästi. Selän alueelta tämä tuntui ihan ok:lta, mutta aloin jo olemaan pelokkaassa tilassa, että mitä tapahtuu seuraavaksi. Ensinnäkään missään vaiheessa ei sanottu, että nyt tapahtuu sitä tai tätä vaan hoito vaan aloitetaan ja milloin takapuoleni vedetään paljaaksi ja kuulen, että hoitaja lähtee yhtäkkiä huoneesta pois. Minusta tuntuu kyllä mukavammalta, kun hieman kerrotaan mitä tapahtuu seuraavaksi.

Hoito loppui lopulta johonkin kaulitsemiseen, mikä oli ensimmäinen mikä ei sattunut. Ehkä erona oli, että tämän teki nainen, kun muut "hieronnat" teki mies. Selkään sattui melko lailla tämän kaiken jälkeen.

Lopulta sain pukea päälle ja siirryttiin vastaanottoon käymään tilannetta läpi. Hän halusi antaa minulle jotain yrttejä ja varmistin, että sopivathan nämä varmasti IVF:hän kanssa ja kerroin, että lääkäriin piti kertoa hyvin tarkasti mitä vitamiineja ja muuta käytän. Esim. Omega-3 kiellettiin. No hän vakuutti, että nämä nimenomaan sopivat todella hyvin, mutta nyt hän ei niitä suostu antamaan ennen kuin varmistan sopivuuden lääkäriltä. Toki todeten "ettei lääkäri ymmärrä selosteista mitään, kun ne ovat kiinaa". En tiedä, loukkaantuiko hän tästä, että varmistelin yrttien sopivuutta vaikka en todellakaan pahalla tätä kysynyt. Hän kuitenkin päätti todeta "sinä et tule nyt raskaaksi", "tarvitaan 3 kuukauden hoito".

Järkytyin täysin hänen sanoistaan. Varasimme minulle seuraavaksi viikoksi uuden ajan. Tämän jälkeen sain kysyttyä, että miksi en muka tulisi nyt raskaaksi. Mietin, etteikö hän ymmärtänyt, että meillä on alkanut IVF -hoito nyt. Hän sanoo, että kestää 3 kuukautta, että "siemenestä tulee hyvä" ja kohdun limakalvo on liian kova. "Sinä olet jo niin vanha, nuoremmilla voi onnistua lyhemmällä hoidolla".  Kyllä hän siis ymmärsi, että hoidot ovat alkaneet, mutta sillä ei ollut mitään väliä.

Lähdin itkua pidätellen kotiin. Kotona katsoin selkääni, mikä oli aivan järkyttävän näköinen punaisista jäljistä. Aamulla osa oli muuttunut mustelmiksi. Purin kotona tilannetta ja pohdimme, että tällaisten hoitojen pitäisi olla juuri virkistäviä, rentouttavia ja toivoa luovia. Jos se päättyy itkuun, niin hoito ei ole onnistunut. Eikä myöskään ne mustelmat tuntuneet erityisen hyvältä. Seuraavalla kerralla en voi kuvitellakaan kuinka pahalta se murjominen tuntuisi kasvaneiden munarakkuloiden kanssa.

Päädyinkin siis perumaan seuraavan ajan ja nyt luotamme länsimaisen lääketieteen ammattilaisiin. Yritän unohtaa nämä sanat ja saada toiveikkuuden ja hyvän fiiliksen takaisin.

Ei nyt mennyt tämäkään kokemus ihan putkeen.

Kirjotusvirheitä on varmaan luvattoman paljon, kun purin tuntemukset kännykällä. Koittakaa kestää.

9 kommenttia:

  1. Voi ei mikä kokemus! Ei kyllä kannata välittää tuommoisista puheista, ihan höpö höpö juttuja! Kuinka vanha olet? Meilläkin yritystä jo useampi vuosi, toki olen tullut raskaaksi pari kertaa, mutta menneet kesken ja nyt ivf hoidot suunnitteilla. Minä kävin myös joskus akupunktiossa ja hoitaja sanoi, että minulla on vielä hyvin aikaa, kun olen vielä niin nuori (32v), tulin siitä hirmu iloiseksi, kun olin ajatellut olevani niin vanha jo :D Tsemppiä hoitoihin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmittaa kyllä, että kokemus oli noin huono. Jos se olisi jäänyt vain siihen akupunktio osuuteen ilman näitä kommentteja ja hierontaa, niin tämä olisi ollut oikein hyvä. Tuo kyllä piristi, että olet saanut tuollaisen kommentin. Tämän hoitajan puheista jäi sellainen kuva, että kun mittarissa on yli 30, niin olen vanha tähän hommaan.

      Meinaan kyllä nyt unohtaa nämä sanat. Joka tapauksessa tämä hoito ei ehtisi auttaa tähän IVF:ään, jos "siemen on kerran niin huono", niin miksi vaivautua. Nyt vaan keräilen hyvän ja toiveikkaan mielen takaisin. :)

      Kiitos kun jätit kommentin, piristi :)

      Poista
  2. Voi apua! Siis jo toinen paska kokemus sulla akupunktioon liittyen:(
    Älä vaan jää miettimään nyt niitä negatiivisia sanoja, mitä siellä sinulle sepustettiin 3mesta hoitokerrasta! Nyt vaan mieli positiiviseksi ja uskot siihen, että kuukauden sisällä sinä olet raskaana. Ihan mahtavaa, että pääsitte aloittamaan hoidot! En ole paljon ehtinyt lukemaan blogia, kun meidän neiti täällä pitää niin hirveän kiireisenä😁Mutta nyt kun ehdin blogin avaamaan ja näin sun päivitykset, niin ne teki kyllä mun päivän! Ihan super paljon tsemppiä. Mielenkiinnolla jään seuraamaan teidän ivf taivalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmittaa kyllä, että kokemus jäi niin huonoksi. Voi kun se olisi jäänyt vain siihen akupunktio osuuteen, niin olisi mielelläni jatkanut tätä hoitoa. Ja tosiaan 3 kuukautta olisi pitänyt käydä hoidoissa :D. Olen saanut kyllä kerättyä nyt itseni ja unohdan hoitajan sanat. Nyt täytyy vain luottaa ammattilaisiin. :) Pääasia, että me vihdoin päästään aloittamaan hoidot.

      Tosi mukava kun ehdit jättää kommentin <3. Olen kyllä aktiivisesti seurannut teidän perheen alkutaivalta. :) Onnea vielä ihanasta pienestä tytöstä <3

      Poista
  3. Olipa järkky kokemus! Kuulostaa siltä, että sanomalla ettei usko raskautumiseen nyt tämä ihminen lähinnä yritti painostaa käymään pidemmässä hoidossa (=rahaa heille).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä minäkin jäin jälkikäteen miettimään, oliko tämä jokin rahastuskeino. Lopputulos vain oli sitten päinvastainen, kun en tässä hoidossa halua enää jatkaa. Nyt vain eteenpäin hoitokierron kanssa ja unohdan hänen kommentin. :D

      Poista
  4. Voi harmi että sun kokemukset nyt on tällaisia akupunktion suhteen. :( Joskus saattaa kommentit tuntua puutteellisen kielitaidon takia pahemmalta kuin sanoja on ne tarkoittanut, mutta voin vaan uskoa miten tuollaiset kommentit ottaa itseensä kun aihe on niin arka :( <3 Hali!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kielitaito varmasti vaikuttaa ja asiat tulee helposti esitettyä täksäyttäen. Se mikä vain satutti eniten oli se, että tuon suuntaista piti ylipäänsä sanoa. Aihe kun on tosiaan todella herkkä.
      Nyt vain peukut pystyyn, että pääsemme haluttuun lopputulokseen ilman akupunktiota. :)

      Poista
    2. No nimenomaan, aihe on todella herkkä :( Nyt toivotaan parasta <3

      Poista