keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Pistosharjoittelu


Tällä viikolla oli pistoharjoittelu julkisella puolella. Kovasti silloin suosittelivat, että sen voisi nyt jo etukäteen hoitaa pois alta eikä tarvitsisi sitten ultrien yhteydessä sitä käydä. Meillä Suomessa on tosi hieno julkinen systeemi ja on hienoa, että lapsettomuuteen saa apua, joten tuntuu tyhmältä tästä käynnistä kitistä, mutta kitisenpä nyt vähän kuitenkin. :D

Julkisen puolen vastaanottoajat ovat tietysti keskellä työpäivää ja sille nyt ei vaan voi mitään. Onneksi työni on kuitenkin sen verran joustavaa, että käynnit saa suhteellisen hyvin järjestettyä. Kun pääsin paikalle ja ilmoittauduin, tajusin olevani puoli tuntia etuajassa, olin kirjannut alkamisajan väärin. Ihan oma vika. Pitkältä tämä aika alkoi tuntua siinä vaiheessa, kun hoitaja oli puoli tuntia myöhässä. Tunti tuli siis hengailtua vastaanottohuoneessa. :D Lopulta kun aikani koitti, niin ”koulutus” alkoi videolla, jossa pistäminen opetettiin. Video oli oikein hyvä, mutta kyllä hieman ihmetytti, miksi video piti ihan paikan päälle tulla katsomaan. Tai ainakin itselleni se olisi ollut ihan riittävä kotona katsottavaksi. Sain toki pitää ”piikkikynää” kädessä ja tuikata sen sieneen, mutta luulen, että olisin ilman tätä kokemusta selvinnyt. Varsinkin, kun Ovitrelle kynä vaikutti olevan tämän kanssa ihan identtinen. Olisi pitänyt kyllä kysyä koulutuksen sisältö tarkemmin ja arvioida sen tarpeellisuus sitä kautta. Tosin sain kyllä sen käsityksen, että tämä oli ”pakollinen”. Kätevämmin tämä olisi kuitenkin mennyt seuraavan ultran yhteydessä.

Jotenkin jäi myös kurja fiilis, kun hoitaja käytti useamman kerran lausetta ”seuraavassa ultrassa sitten katsotaan, että voidaanko tätä hoitoa tehdä tähän kiertoon”. Miksi ei voitaisi?! Hän sai jotenkin tosi epävarman olon minulle aikaiseksi. Lisäksi käynnissä ärsytti se, että jokaiseen kysymykseeni vastattiin ”lääkäri sitten katsoo ja kertoo”. Eli tämänkin takia pelkkä video olisi riittänyt oikein hyvin, jos tämä ei ollut oikea paikka esittää kysymyksiä pistoista. Paras tilanne oli, kun hoitaja yhtäkkiä muisti, että kp 10 ultran kohdalla otetaan sitten yleensä verikoe. Kysyin sitten mielenkiinnosta, että mikä arvo tällöin otetaan ja hän toisti termin nopeasti. Kysyin 2 kertaa ”anteeksi, mikä arvo silloin otetaan”, mutta en onnistunut saamaan selville kyseisen arvon nimeä. E-kirjaimella se alkoi, mutta estrogeeni se ei ollut. Arvauksia? :D
Sen verran ”lisätietoja sain, että ”tämä nyt yleensä otetaan, että voidaan varmistaa lääkkeen teho”. Selvä homma, tehdään sitten näin. :D

En tiedä onko omassa asenteessa vika vai miksi nuo julkisen puolen tapaamiset saavat vain palan kurkkuun. Yksityiseltä saa yleensä lähteä sillä fiiliksellä, että kyllä se tästä. Ehkäpä vain menen seuraavalle kerralla ilman yhden yhtään odotusta ja menen liukuhihnalla muiden mukana. He sitten kertovat onnistuuko hoito vai ei ja miten edetään, ei tarvitse ainakaan itse miettiä.

Noh, jäi tapaamisesta jotain konkreettistakin käteen, nimittäin neularoskis. :D Tällaisen nimittäin sain mukaani ja tänne voin sitten laittaa käyttämäni piikit. Jes!
Olipahan taas uusi kokemus tämäkin käynti.

-Emma

6 kommenttia:

  1. Mä en kyllä keksi mitään muuta arvoa sille päivälle mikä alkaa E-kirjaimella, kun estrogeeni :D Kylläpä nyt kiinnostaa kovasti, että mikä arvo se sitten on! Millä lääkkeellä alat pisteleen? Mulla gonal-f:n aikana seurattiin juurikin sitä estrogeeniä. Siitä näkee hyvin lääkkeen tehoa.
    Musta on hirveen kurjaa, että tällasista näin tärkeistä tapaamisista jää huono maku. Mutta niinkuin sanoit, ehkä parempi mennä ensi kerralla sitten ilman suurempia odotuksia. Toivottavasti lääkäri olisi sitten ainakin asianmukaisempi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla oli kova luotto, että sä jos joku keksit mikä tämä mysteeriarvo voisi olla :D kysyin vielä hoitajalta että ei siis estrogeeni ja ei kuulemma se. Tosi kummaa kyllä mikä se sitten voisi olla. Lääkäriä odotellessa.

      Pistoksen alkavat juuri tuolla gonal-f:llä, jos siis sillä nyt voidaan edetä. Toivotaan parasta.

      Poista
    2. Nyt joudun kyllä aiheuttamaan pettymyksen, sillä meillä juurikin estrogeenin avulla seurattiin gonal-f:n vaikutusta ja nostettiin tai vähennettiin lääkeannosta. Onpa mysteeristä :D
      Hei, kai he olivat siellä tietoisia sinun monirakkulaisista munasarjoista? Olen kuullut, että gonal-f saattaa reagoida tosi herkästi monirakkulaisiin munasarjoihin. Silloin kannattaa aloittaa aikas pienillä annoksilla se pistäminen. Jos rakkuloita tulee yli 3, niin sillonhan kai inssi peruuntuu? Joissakin klinikoilla tehdään niissä tapauksissa sitten ivf- punktio, jos rakkuloita kehittyy liikaa.

      Poista
    3. Enemmänkin pettymys sinne hoitajan suuntaan, kun ei kunnolla saa tietoa. :)

      Tuo gonal-f määrättiin silloin ensimmäisellä käynnillä, joka oli joulukuussa. Silloin oli kyllä puhe monirakkulaisuudesta ja muistaakseni myös lääkäri havaitsi sen ultrassa. Tämä on muistikuvani. Olipa hyvä huomio tuo! Hoitaja nimittäin tulosti minulle suunnitelman tähän kiertoon ja siinä oli pistettävänä määränä 50 (mikä lie nyt oikea yksikkö olikaan) / päivä. Tästä kun kysyin, että onko tämä se määrä mikä pistetään, niin tämä kuulemma katsotaan sitten lääkärin kanssa. Hämmentävää, kun se 50 piti siihen suunnitelmaan laittaa, jos se ei ole varmaa. :D Jotenkin niin kummaa toimintaa.

      Miltä tuo 50 kuulostaa sun korvaan?

      Vielä ei ole ollut puhetta, mistä syistä inssi voisi peruuntua, mutta tuo 3 rakkulaa olisi varmasti yksi syy. Siksi oikein hyvä huomio, niin voin ainakin yrittää kyseenalaistaa sopivan määrän. Se on sitten eri asia, saanko ääneni kuuluviin tuolla :D Kova on luottamus :D

      Rahallisestikin olisi kyllä hyvä, jos pieni määrä riittäisi eikä tarvitsi kahta kynää hommata. Taisivat kuitenkin sen yli 100 € kuitenkin maksaa kappaleelta.

      Poista
    4. Musta toi 50 yksikkö kuulostaa hyvältä annostukselta insseihin. Olen muualtakin kuullut ja lukenut, että sellasella annostuksella on aloitettu. Ivf:ssä aloitetaan sit yleensä 150 yksikköä. Mutta sekin on niin yksilöllistä, että miten keho reagoi niihin lääkkeisiin.
      Jos oikein olen ymmärtänyt, niin insseihin on jokin tietty raja follien määrässä, että tehdäänkö se vai ei. Esim meillä oli ihan maksimi määrä millä tehtiin 2 follia. Jos oli kolme, niin sitten peruuntui jos nainen on alle 35 vuotias. Meillä nyt ei onneksi ikinä ollut sitä vaaraa kun tehtiin luonnollisiin kiertoihin.
      Se varmaan riippuu ihan klinikasta, et millaset säännökset niillä on.

      Onpa jännää kun pääset pisteleen! Mulla on tosi vahva usko, että teillä kyse on vaan jostakin pienestä ovulaatiohäikästä ja että tämä voisi tuoda avun ongelmaan!

      Poista
    5. Kiva kuulla! Tosin lääkäri sitten päättää mikä lopullinen annos tulee olemaan, toivottavasti tuota luokkaa. Odotan kyllä nyt tätä uutta kiertoa ja uusia lääkkeitä. Toivoa on, että ne voisivat jopa toimia. Hieman toiveita laskee, että myös letroissa on ollut hyvä vaste, mutta ei silti onnistu. Toivotaan kuitenkin parasta!
      Itselläni on myös kutina, että ongelmat liittyvät jotenkin ovulaatioon, joten suunnitelma on sitäkin ajatellen hyvä.

      Poista